29.12.2023 Gamsja pršica

Gamsja pršica

Po dobrih 13-ih letih, se   člani LD Podbrdo, ponovno srečujemo z gamsjo pršico, parazitom, kateri povzroča predvsem na rogarjih garjavost, kateri zadnji stadij se večinoma konča s smrtjo.

Gamsja pršica je običajno vedno prisotna v populaciji gamsov, vendar v sprejemljivem številu. Odstrel dveh gamsov v zadnjem tednu dni pa nas opozarja, da bi  se je lahko  število okuženih gamsov, v naslednjem obdobju drastično povečala.

Najdba zadnjega  gamsa, okuženega s tem parazitom, sicer datira v leto 2010. Takrat je gamsja garjavost dodobra razredčila populacijo gamsov na območju pogorja Kotla. Takrat je bil uplenjen tudi muflon oven, kateri je bil okužen s tem parazitom. Gamsja populacija se na tem območju še danes ni približala takratnemu staležu.

Odstreljena gamsa na področju Porezna, pa sta prva gamsa okužena z gamsjo pršico, na tem območju. Skrb vzbujajoče  je  dejstvo, da je navedeno območje precej nepregledno in samo po sebi nudi gamsom ogromno kritja in s tem povezanim precej težkim  izvajanjem lova.  Prisotnost volka na tem območju pa še povečuje pri divjadi, potrebo po skrivanju.

Samo želimo si lahko, da bi bila odstreljena gamsa na območju Porezna osamljena primera, vendar nas preteklost uči drugače.

Posamezni lovci, predvsem pa lovski čuvaji, bodo v naslednjem obdobju, večino svojega časa posvečali Poreznu in njenim prebivalcem,  vendar se obenem morajo zavedati, da lahko vsak nepremišljen pritisk na sprožilo, povzroči tudi druge, za dotičnega, v času lovopusta, precej nepredvidljive skrbi.

Scroll to Top