26-09-2023 100-ti osebek jelenjadi v letu 2023

26.09.2023 bo ostal v   kroniki LD Podbrdo zapisan kot datum, ko je bil iz lovišča odvzet 100-ti osebek jelenjadi v tekočem letu.

Marsikdo si bo mislil, da premalo, spet drugi se bo začudil številu in se vprašal od kje, le malokateri pa ve, koliko odrekanja, volje in predvsem lovske strasti je potrebno, da je trenutno število odvzete jelenjadi iz lovišča, takšno kot je.

Da je populacija na našem območju takšna kot je, ima po mojem mnenju, največ »zaslug« opustitev velikega števila domačij in posledično iskanje lažjega preživljanja za sebe in družine. Ko pa »domorodcev« ni več, nastane raj za divjad. Novodobni kruh življenja tako  večinoma ne pozna pogledov na prebujajoče se sonce, zgodnjega vstajanja, neobičajnih jutranjih zvokov po strmih senožetih, derez, nošnjo bremen, zvonjenja zvoncev, vriskov vasovalcev, igric v senu……..več urne hoje do šole ali najbližje trgovine, zdravnika ali enostavno do najbližjih sosedov, prijateljev, znancev….

Lovci LD Podbrdo se zavedamo, da kljub vsemu trudu, katerega vlagamo v vzdrževanje stez, prež, košenic….. katere posledično omogočajo tudi lažje izvajanje odstrela, ne bomo sami rešili prekomerno število populacije jelenjadi na našem območju. Se pa po svojih najboljših močeh prizadevamo, da bi razmere vsaj koliko toliko bile vzdržne in sprejemljive od domačinov.

Je pač tako, da nas vsak posameznik vidi tako, kot ima v danem trenutku pogled na lovsko dejavnost, glede na njegove potrebe in njegov pogled na naravo, katera nas obkroža.

Sodelovanje z domačini je vez, brez katere si ne predstavljamo delovanje naše dejavnosti. Nekoč, danes in jutri. V dobrem in slabem!

Scroll to Top