14.01.2024 Pregled odvzema 2023

Pregled odvzema divjadi 2023

14. 01.2024 je bil s strani komisije za pregled odvzema  OZUL TLUO izvedeno zadnje dejanje potrebno za zaključek določenega obdobja.

389 osebkov velike divjadi, katere smo člani LD Podbrdo odvzeli iz lovišča v letu 2023, nakazuje v katero smer se nagiba krajina, v kateri gospodarimo lovci, LD Podbrdo. 389 različnih zgodb, doživetij, občutkov…..  .

Mnenja, pogledi, dejanja in cilji so od posameznika do posameznika drugačni, na nas lovcih pa je, da jih predstavimo z našimi očmi. Brez olepšav.

77 osebkov srnjadi, ob dejstvu, da šakal poleg volka postaja vse pogoste postaja v našem lovišču slišen……

15 osebkov muflonov ne predstavlja dejanskega števila populacije muflonov, toda……

Odvzem gamsov je podrejen naši potrebi po novih prostorih. Skrb vzbujajoče pa so najde garjavih gamsov, zato……

21 čeljustnic divjih prašičev, ponazarja zelo nihajoče število divjih prašičev na našem območju. Ker pa je njihova številčnost močno premo sorazmerna s številom odškodninskih zahtevkov, si večjega števila ne želimo.

Jelenjad. Porast njene številčnosti ne moremo pripisati premajhnemu odstrelu. Skupen odvzem 218 osebkov jelenjadi močno presega še sprejemljivo število, kadar govorimo o gospodarjenju.

Padanje telesne mase in točkovne vrednosti odvzetih jelenov nas opozarja, da je v številčnosti jelenjadi na našem območju nekaj narobe. Smernice gospodarjenje z jelenjadjo, bi se po našem mnenju na višjih nivojih, morale močno spremeniti, a kaj ko…… .

57 košut (2+ ali več let) predstavlja 26,14% skupnega odvzema, 36 jelenov (2+ ali več let) pa 16,51% skupnega odvzema jelenjadi, zato razno razne teorije in modrovanja o našem ne zadostnem oziroma neustreznem strukturnem razmerju odvzema niso na mestu. Kako naprej bodo kot vedno odločali tisti, ki vedo vse.

Kadar je vse tako kot mora biti,……. .

Se vidimo naslednje leto!

Scroll to Top