03.05.2024 Ali je tudi tebe treba bilo….

Ne ali ampak kaj je tudi tebe treba bilo..

Šakal.

Še pred nekaj leti, si nismo predstavljali, kakšna vrsta divjadi je to. Boječa, malo večja kot lisica, nič posebnega.

Zver kot zver, bo že kako…

Danes pa….. .

Saj smo potom razno raznih zapisov, predvsem iz nam nekoč bratskih republik, bili nekako seznanjeni o načinu njegovega prilagajanja in poseganja med, predvsem manjšo divjad ampak o njegovi iznajdljivosti, predvsem pa agresivnosti in zmožnosti razmnoževanja in posledično zavzemanja območji, smo imeli nekakšno drugačno predstavo. Vse skupaj, se to nekako ni dogajalo, v naši soseščini.

Zato tudi…. .  

Ustrezne inštitucije? so v okviru svojih nalog, zelo verjetno opravljale nekakšno spremljajoče stanje nove vrste zveri (tako po prilaganju in posledično hitrosti širitve, oziroma ponudbi njene prehranske zmožnosti ter njeni vlogi v našem ekosistemu).

Po mojem laičnem mnenju, pa je vse skupaj to nekako potekalo predolgo. Preveč časa je enostavno minilo od zaznane prve prisotnosti šakala, do pričetka gospodarjenja v obliki načrtovanega odstrela. Populacija šakalov se je tako razbohotila po našem območju preden, smo mi pričeli nekako gospodariti z njo. 

Da ne bo pomote. Šakal je zver in ima pravico na svojem meniju imeti vse, kar lahko narava nudi. Veliko bolj kot človek.

Problem nastane samo takrat, ko ima na svojem meniju tudi ponudbo, katere lastnik pa ni država.

Prehodno triletno obdobje, v katerem lahko izvajamo odvzem in po katerem se bo odškodninska odgovornost za škodo od šakala  iz  državne blagajne prenesla na lovske družine, enostavno ni na mestu.

Lahko bi razpravljal v nedogled v stilu zakaj, čemu, kako, vendar…

Najlažje pa je vso problematiko prekomernega števila divjadi (v tem primeru zveri oziroma šakala) naložiti nekomu, kateri pri ustvarjanju nečesa (kot pri še marsičem) sploh ni sodeloval oziroma odločal.

Glas nas lovcev spet ne bo slišan in razkorak v javnem mnenju med našo dejansko  odgovornostjo in v družbi prevečkrat,  veliko bolj agresivno, interpretiranimi predstavitvami odgovornosti, tistih, kateri tako in tako  vedo vse, bo samo večji in večji.

Lovci pa bomo tako  po vrednoti namena dejavnosti, samo še nižje na lestvici društev v delovanju javnega interesa.

Do kdaj še?

V prehranjevalni verigi, je divjad normalen sprejemljiv dnevni obrok šakala, dočim tega ne moremo trditi za drobnico.

In tega je veliko več od sprejemljivega in evidentiranega dnevnega obroka divjadi šakala.

Na podlagi najdb kadavrov, je zelo težko vzpostaviti sprejemljive odnose med lastniki drobnice in lovci, čeprav eni in drugi delujemo odgovorno.

Tudi takšna ograja ne predstavlja šakalom veliko oviro.

Scroll to Top